Βενετσιάνικο άρωμα και αίσθηση, πολύ κοντά στην καρδιά των Χανίων, εκεί όπου η νέα πόλη συναντά τα Βενετσιάνικα κτίρια και το Παλιό Λιμάνι.
Βενετσιάνικο άρωμα και αίσθηση, πολύ κοντά στην καρδιά των Χανίων, εκεί όπου η νέα πόλη συναντά τα Βενετσιάνικα κτίρια και το Παλιό Λιμάνι.
Η πλούσια ιστορία της περιοχής χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας όταν ονομάστηκε Ponte Dei Viari αναφερόμενη σε μια γέφυρα που ενώνει την ανατολική πύλη του οικισμού Καστελίου με τη σύγχρονη οδό Δασκαλογιάννη και την πλατεία Σπλάντζιας.
Το γεφύρι πήρε το όνομα μιας εύπορης βενετικής οικογένειας που ήταν ευεργέτες της πόλης σε δύσκολες στιγμές. Η περιοχή είχε πολλά υπόγεια νερά γι' αυτό υπάρχουν ευρήματα υπόγειων βενετσιάνικων δεξαμενών νερού που μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την πόλη για 6 ολόκληρους μήνες. Η σημερινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν αρχικά ο ναός της παρακείμενης Μονής που καταλήφθηκε από το Τάγμα των Δομινικανών μοναχών και χτίστηκε το 1320.
Μετά την εισβολή των Τούρκων το 1645, η εκκλησία μετατράπηκε σε Τζαμί, με το όνομα Houghiar Tzamissi – Hünkâr Camisi, με την προσθήκη ενός μιναρέ στη νότια πλευρά του ναού.
Ανάμεσα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τον πλάτανο στη Σπλάντζια υπάρχει η τουρκική υπόγεια κρήνη περιτριγυρισμένη από κάγκελα. Η δεξαμενή είχε τέτοια χωρητικότητα, ώστε να καλύπτει την πόλη των Χανίων για έξι μήνες. Τα τελευταία χρόνια η συνοικία της Σπλάντζιας έχει αναμορφωθεί πλήρως και από φτωχή περιοχή με σκοτεινά σοκάκια έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της πόλης με αρκετά ποιοτικά καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια. Μπορούμε να πούμε ότι είναι μία περιοχή που κατάφερε να παντρέψει όλους τους πολιτισμούς που πέρασαν από την πανέμορφη πόλη των Χανίων.
Το επίκεντρο της τουρκικής κοινωνικής ζωής και των πολιτικών συζητήσεων κατά την Οθωμανική εποχή, είναι πλέον αντίστοιχα ένα πολύ δημοφιλές στέκι για την τοπική νεολαία και μια εναλλακτική στη νυχτερινή ζωή του Ενετικού Λιμανιού.
Κάποτε καθολική εκκλησία αφιερωμένη στο διπλανό μοναστήρι των Δομινικανών, μετά Οθωμανικό Τζαμί και τέλος ελληνορθόδοξη εκκλησία, των απελευθερωμένων Κρητικών. Ολόκληρη η ιστορία του αποκαλύπτεται με μια μόνο ματιά. Ενετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, καμπάνα πύργου με τον σταυρό στη μία πλευρά, ένας οθωμανικός μιναρές από την άλλη, ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων είναι αέναος σε αυτόν τον εκπληκτικό ναό.
Το εμβληματικό Ενετικό Λιμάνι είναι το τέλειο, «must-share» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέρος της πόλης των Χανίων, όπου η αρχιτεκτονική και η αίσθηση σε ταξιδεύουν στο ιστορικό παρελθόν της.
Τα εξαίσια μνημεία, μαζί με τα αναπαλαιωμένα αιωνόβια κτίρια, δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που ανήκει ξεκάθαρα στη λίστα με τους πάντες. Το εμβληματικό ορόσημο των Χανίων, το Ενετικό Λιμάνι δείχνει ξεκάθαρα τη μεγάλη σημασία της πόλης κατά την εποχή της Ενετοκρατίας της Κρήτης (1204 – 1669).
Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, όταν η πόλη των Χανίων (La Canea) ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, το λιμάνι των Χανίων ήταν το δεύτερο μετά από αυτό της Βενετίας. Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι τόσο ωραία και καλοφτιαγμένη που αποπνέει γοητεία και μοναδικό χαρακτήρα, προσθέτοντας αξία στο λιμάνι, μέχρι σήμερα. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε ή να περάσετε από το ενετικό φρούριο του Φιρκά του 17ου αιώνα, το διατηρητέο τζαμί Yali Tzami, τα ναυπηγεία Grand Arsenal (Μεγάλο Αρσενάλι) του 16ου αιώνα και το παλιό θαλάσσιο τείχος που οδηγεί στο κόσμημα της πόλης, τον Αιγυπτιακό Φάρο, το πιο πολυφωτογραφημένο ορόσημο στα Χανιά και ένα από τα οι αρχαιότεροι φάροι στον κόσμο.
Η εξερεύνηση της τουρκικής συνοικίας είναι αναπόφευκτο μέρος της διαδρομής σας. Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, η πολυσύχναστη όλο το χρόνο Πλατεία Σπλάντζιας είναι το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής. Γεμάτη καφετέριες και ταβέρνες, με αυθεντική τοπική αίσθηση, η πλατεία σφύζει πάντα από μουσική και φιλικές συζητήσεις.
Ο κεντρικός δρόμος που διέρχεται από την Τουρκική συνοικία και τη συνδέει είτε με το Ενετικό Λιμάνι προς τα βόρεια είτε με τη σύγχρονη πόλη των Χανίων προς τα νότια είναι η οδός Δασκαλογιάννη και είναι ο δρόμος που πρέπει να βρεθείτε για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τη συμβολή των οδών Νικηφόρου Φωκά, Ελευθερίου Βενιζέλου και Δασκαλογιάννη με κατεύθυνση προς τη θάλασσα στην οδό Δασκαλογιάννη Στρίψτε ανατολικά στην οδό Επισκόπου Νικηφόρου και πάλι βόρεια στην Επισκόπου Καλλίστου. Στη γωνία της οδού Ιακώβου Κουμή βρίσκεστε ανάμεσα στα στενά σοκάκια της πάλαι ποτέ χριστιανικής κοινότητας, γειτονικής με την τουρκική. Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων είναι η πρώτη χριστιανική εκκλησία που θα συναντήσετε. Μέχρι το 1859, ο ναός αυτός ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης των Χανίων και ο μοναδικός εντός του φρουρίου, που χρησιμοποιούσε ακόμη χριστιανικό ναό επί Τουρκοκρατίας.
Συνεχίστε βόρεια στην Επισκόπου Καλλίστου και θα συναντήσετε μια άλλη εκκλησία, την Αγία Αικατερίνη και τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη. Με βάση τα διακριτά μεταγοτθικά αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά, υπολογίζεται ότι χτίστηκε το 2ο μισό του 16ου αιώνα, κατά την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε αρτοποιείο και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως μηχανουργείο. Κάντε ένα ζιγκ ζακ και η οδός Επισκόπου Καλλίστου θα σας οδηγήσει στην πλατεία Σπλάντζιας. Αφού περάσατε από σκοτεινά περάσματα και στενά σοκάκια, νιώθοντας την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, ένας μεγάλος ανοιχτός δημόσιος χώρος αποκαλύπτεται ακριβώς μπροστά σας.
Μια όμορφη, χαρακτηριστική πλατεία του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τον εκατοντάδων ετών πλάτανο να δεσπόζουν στις δύο πλευρές της. Ενδιάμεσα θα βρει κανείς πολλά καφενεία, μπαράκια και ταβέρνες με κρητικούς μεζέδες (μικρές μπουκιές) για να συνοδεύσουν την παραδοσιακή τσικουδιά. Επισκεφθείτε τον Άγιο Νικόλαο, τη μοναδική όρθια εκκλησία με μιναρέ και καθώς βγαίνετε, περπατήστε γύρω από αυτήν προς τη βορειοανατολική πλευρά όπου θα βρείτε τα ερείπια ενός ενετικού υδραγωγείου που λειτουργούσε μέχρι το 1915. Σήμερα φιλοξενεί μια εποχική ταβέρνα, ανοιχτή κατά το καλοκαίρι με το όνομα Υδραγωγείο. Κάντε έναν πλήρη κύκλο της Πλατείας Σπλάντζιας και στρίψτε νότια στην οδό Δασκαλογιάννη.
Στρίψτε δυτικά στη δημοφιλή οδό Χατζημιχάλη Δαλιάνη. Αυτός ο δρόμος είναι μέρος της πεζοδρομημένης περιοχής της Παλιάς Πόλης και είναι γεμάτος με νόστιμα εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, που τον κάνουν αρκετά πολυσύχναστο τις καλοκαιρινές νύχτες. Καθώς περπατάτε, θα διακρίνετε μια κατακόρυφη αρχιτεκτονική κατασκευή που διαπερνά τον ουρανό. Είναι ο Μιναρές Αχμέτ Αγά. Είναι ο δεύτερος μιναρές της Παλιάς Πόλης, μια σωζόμενη μαρτυρία του οθωμανικού αποτυπώματος στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Η περιήγησή σας στην τουρκική συνοικία έφτασε στο τέλος της, ωστόσο η γοητεία της Παλιάς Πόλης θα σας παρασύρει για κάποια επιπλέον εξερεύνηση.
Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν περιπάτους και περιηγήσεις με οδηγό, πρωινό από το μενού μας, πλήρη υπηρεσία ψυγείου (κατόπιν αιτήματος), ενοικιάσεις αυτοκινήτων και βαν, μεταφορές, θεραπείες μασάζ και άλλες υπηρεσίες.
©2022 ONIROS GROUP. All Rights Reserved. Privacy Policy. --> Website by Inglelandi Digital Agency
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.
Accept CookiesPrivacy policy